Pris / tilbud på frikøb

Gennem de sidste 5 år har Rasmus Erik på eget initiativ arbejdet på digital innovation i bibliotekerne, og han har dækket omkostningerne af egen lomme.

Dette har været med til digitalt at skubbe bibliotekssektoren fremad og har blandt andet resulteret i:

  • BibSpire – anbefalingskomponent til DDB-CMS, som kører i drift i 20 kommuner, herunder Aalborg, Randers, Ballerup, Silkeborg, …
  • BibSpire – API og Bibliografisk datamodel, som gør det lettere at bygge prototyper og biblioteksløsninger.
  • Eksperimenter med SEO-optimering af biblioteksdata med gode empiriske resultater.
  • Data Science genrerum-model proof-of-concept, der vil kunne bruges til anbefalinger, klyngeanalyse, emneordsforbedringer, etc.
  • Mobibl proof-of-concept app oven på openplatform med søgning, bestilling, lånerstatus/forny, kort over biblioteker med åbningstider, etc. (Bygget i 2016 til openplatform version 1, der ikke længere kører).
  • BibApp proof-of-concept inspirationsapp, som vandt DBCs pris for bedste kulturapp. (Bygget i 2015 ovenpå APIer, der ikke længere kører).
  • Recommendere, hvoraf de seneste bruges til BibSpire, – og hvor tidligere udgaver vistnok er blevet brugt til at skubbe gang i innovationen andre steder i sektoren.
  • Rådgivning, deltagelse i forskellige fora, etc.

Håbet er, at bibliotekssektoren vil betale for denne innovation og derudover også finansiere lignende innovation fremadrettet. Eksempelvis er den samlede pris for at frikøbe udviklingen som opensource for perioden 2014-2019: 864.000. Og de bedste resultater komme, hvis der fremadrettet bliver afsat økonomi svarende til 400-600 konsulenttimer per år til fri digital innovation.

BibSpire er den bedste inspirationsløsning i skrivende stund. Sammenlign dette med hvad bibliotekerne betaler / har betalt for andre inspirationsløsninger såsom ADHL, personaliseringsprojektet og PAPPS.

Da løsningerne endnu ikke er frikøbt, skal man foreløbigt købe adgang til at bruge de enkelte dele. Her er prisen baseret på pay-what-you-want“-princippet. I løbet af 2020 vil det blive evalueret om “pay-what-you-want”-modellen fungerer.

Hvis der kun er ønske om at frikøbe enkelte af dele, så må vi finde en pris ud fra den værdi, som projekterne leverer til bibliotekerne, i stedet for udviklingsomkostningerne.